Welk kind eet er niet graag pannenkoeken? Mijn peuter eet het liefst elke dag pannenkoeken, maar dat is natuurlijk niet zo gezond. Dit recept voor bananenpannenkoek met havermout en ei is dat wel!
Dus kun je deze havermout pannenkoekjes je kind(eren) gerust elke dag als ontbijt voorzetten. Smullen maar!
Bananenpannenkoek met havermout en ei
Banaan havermout pannenkoek
Havermout zit vol met vezels, ei zit vol vitaminen (zoals B12, foliumzuur en vitamine D) en banaan bevat kalium en magnesium. Kortom, met slechts 3 ingrediënten maak je een gezond ontbijt voor je kids en natuurlijk voor jezelf.
Havermout banaan pannenkoek: ingrediënten
Zoals hierboven aangegeven heb je voor dit havermout pannenkoek recept maar 3 ingrediënten nodig. Hieronder staan de hoeveelheden per pannenkoek, je kunt eenvoudig meer maken door deze te vermenigvuldigen met het aantal personen in je huishouden.
- 40 gram havermout (fijngemalen of vlokken)
- 1 banaan
- 1 ei
In principe is één gezonde bananenpannenkoek per persoon voldoende als ontbijt. Voor grote eters of hongerige tieners kun je er natuurlijk ook meer bakken.
Havermout pannenkoeken met banaan en ei: bereidingswijze
Ik maak zelf twee varianten van de bananenpannenkoekjes, afhankelijk van hoeveel tijd ik ‘s ochtends heb:
- Optie 1: bananenpannenkoek met grove havermout
- Optie 2: bananenpannenkoek met fijngemalen havermout
Voor iedereen die (net als ik) ‘s ochtends altijd tijd tekortkomt, optie 1 is nog net wat sneller en gemakkelijker dan optie 2. Ook voor iedereen die geen foodprocessor of staafmixer heeft, geen zorgen. Voor optie 1 heb je alleen een vork, een kom en een goede koekenpan met antiaanbaklaag nodig.
Links: beslag met grove havervlokken | Rechts: beslag met fijngemalen havermout
Optie 1: bananenpannenkoek met grove havermout
- Prak de banaan met een vork (in een kom).
- Klus het ei door de geprakte banaan.
- Voeg de grove havermoutvlokken toe en roer het mengsel goed door.
- Doe een scheutje kokosolie in een grote koekenpan en verhit de pan op middelhoog vuur.
- Schep het beslag in de koekenpan en verdeel over de gehele pan. Dit beslag is vrij dik en lobbig, daarom gebruik ik zelf vaak een lepel om het beslag goed te verdelen over de bodem van de pan.
- Bak de havermout banaan pannenkoek aan beide kanten gaar (ongeveer 5 minuten).
Optie 2: bananenpannenkoek met fijngemalen havermout
- Maal de havermout fijn in de keukenmachine of met de staafmixer en bewaar apart.
- Pureer de banaan (eveneens met de keukenmachine/staafmixer).
- Mix het ei door de gepureerde banaan.
- Voeg de fijngemalen havermout toe en mix door het beslag.
- Bak de pannenkoek in een koekenpan in ongeveer 5 minuten gaar (zie vervolgstappen onder optie 1).
Recept bananenpannenkoek: variatietips
Je kunt eindeloos variëren met deze havermout banaan pannenkoeken! Hieronder vind je een aantal suggesties:
- Voor de zoetekauw: besmeer de pannenkoek met een dun laagje honing.
- Hou je meer van hartig? Een laagje pindakaas op de pannenkoek is ook erg lekker.
- Voor een tropische twist, voeg een schepje gemalen kokos toe aan het beslag.
- Voor vloeibaarder beslag: voeg een scheutje melk aan het beslag toe (gewone melk, havermelk, amandelmelk, het kan allemaal).
Havermout bananenpannenkoek met ei bewaren
Persoonlijk vind ik de pannenkoeken het lekkerst als ze nog warm zijn, maar je kunt ze ook prima koud eten. Als je je kind een banaan ei havermout pannenkoek mee wilt geven naar school (of er zelf één mee wilt nemen naar je werk) kun je deze het beste verpakken in aluminiumfolie, dan blijven ze het lekkerst.
Je kunt de pannenkoeken met havermout invriezen, ook dan kun je ze het beste in aluminiumfolie verpakken.
Bananenpannenkoek met havermout en ei
Simpel, lekker en gezond!
Ingredients
- 40 gram havermout (vlokken of fijngemalen)
- 1 banaan
- 1 ei
Instructions
Optie 1: bananenpannenkoek met grove havermout
- Prak de banaan.
- Klus het ei door de geprakte banaan.
- Voeg de havermout toe en roer goed door.
- Doe een scheutje kokosolie in een grote koekenpan en verhit op middelhoog vuur.
- Schep het beslag in de koekenpan en verdeel over de gehele pan.
- Bak de havermout banaan pannenkoek aan beide kanten gaar.
Optie 2: bananenpannenkoek met fijngemalen havermout
- Pureer de banaan.
- Mix het ei door de gepureerde banaan.
- Voeg de fijngemalen havermout toe en mix door het beslag.
- Doe een scheutje kokosolie in een grote koekenpan en verhit op middelhoog vuur.
- Schep het beslag in de koekenpan en verdeel over de gehele pan.
- Bak de banaan havermout pannenkoek aan beide kanten gaar.
Recommended Products
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
Nutrition Information:
Yield: 1Amount Per Serving: Calories: 330
Lees ook mijn andere recepten, zoals deze recepten voor bananenbrood zonder suiker, authentieke Italiaanse pastasaus of brownies met zoete aardappel.