Skip to Content

Havermout Met Banaan En Pindakaas: Een Gezond Ontbijt

Delen of bewaren voor later?

Wat eet jij als ontbijt? Een broodje met hagelslag? Een beschuitje met jam? Of een bakje yoghurt met cruesli? Allemaal prima opties natuurlijk, maar wel met relatief veel suiker.

Als je op zoek bent naar een lekker en gezond ontbijt is dit recept voor havermout met banaan en pindakaas een heerlijk alternatief.

Havermout met banaan en pindakaas

recept-havermoutpap-met-banaan-gezond-weekmenu
Pin voor later ⤴️

Heerlijke havermoutpap met banaan

Het ontbijt is een belangrijke maaltijd, vooral voor kinderen. Maar het is best een uitdaging om elke dag een verantwoord ontbijt voor jezelf en je gezin klaar te maken tijdens het drukke ochtendspitsuur.

Gelukkig kost deze heerlijke havermout pap maken niet veel tijd! Met een minuut of 10 (maximaal) staat het op tafel.

Havermout is heel gezond en een veelzijdig ingrediënt. Dit volkoren graan wordt ook wel een superfood genoemd en bevat veel vezels, vitaminen en mineralen.

Daarnaast is havermout glutenvrij, dit recept is daarom ook geschikt voor kinderen met een glutenallergie.

Benodigde ingrediënten voor dit havermoutpap recept

Voor dit recept met havermout en banaan heb je in totaal 6 ingrediënten nodig.

Hieronder staan de hoeveelheden per portie havermoutpap, je kunt eenvoudig meer maken door deze te vermenigvuldigen met het aantal personen in je huishouden.

  • 30 gram havermout
  • 200 ml magere of halfvolle melk (je kunt ook amandelmelk of havermelk gebruiken)
  • Halve banaan
  • 1 eetlepel gemalen kokos
  • 1 theelepel 100% pindakaas
  • 1 (kleine) theelepel cacaopoeder
Gezond ontbijt met havermout

Als je kinderen niet zulke goede ontbijters zijn kun je de hoeveelheid havermout en melk aanpassen naar bijvoorbeeld 20 gram havermout en 140 ml melk.

Mijn zoontje smult van deze havermout, pindakaas en kokospap en vraagt structureel om een tweede bord.

Ik heb er daarom maar een gewoonte van gemaakt om de eerste keer niet alles op te scheppen, anders blijft hij dooreten!

Havermoutpap maken met banaan: bereidingswijze

Dit snelle havermout met pindakaas pap recept heeft maar een paar stappen. Weeg als eerste de havermout en de melk af. Pak een steelpannetje en doe hier de melk en havermout in.

Zet deze op een laag vuur en verhit een aantal minuten. Roer regelmatig even door de havermoutpap om te voorkomen dat het aanbrandt.

Snij intussen de banaan in kleine stukjes. Je kunt de banaan ook pureren als je dat makkelijker vindt. Als de havermoutpap dikker begint te worden is het tijd om de overige ingrediënten toe te voegen.

Doe de stukjes (of gepureerde) banaan erbij. Voeg ook de kokos, pindakaas en cacao toe en roer de havermoutpap goed door.

Laat de pap nog heel even pruttelen op laag vuur maar pas op dat het niet aanbrandt.

Doe de pap in een schaaltje en versier met een schepje gemalen kokos of wat plakjes banaan voor een extra speciaal ontbijt met havermout.

Je kinderen zullen hiervan smullen, het is net een verantwoorde versie van een Snickers! Kortom, een gezond ontbijt, kinderen blij en jij blij.

12-weekmenu-gezond-weekmenu

Havermout ontbijt recept: variatie tips

Met havermoutpap kun je alle kanten op! Hieronder vind je een aantal suggesties:

  • Voeg in plaats van banaan en pindakaas een appel en wat rozijnen toe. Vervang de cacao voor kaneel en je hebt appeltaart havermoutpap!
  • In plaats van havermoutpap met pindakaas kun je ook wat fijngehakte hazelnoten toevoegen.
  • Voor een echt verwenontbijt kun je de cacao vervangen voor een stukje fijngehakte pure chocola. Wel wat minder gezond maar heel erg lekker!
havermoutpap-met-banaan-recept-gezond-weekmenu

Havermout met banaan en pindakaas

Porties: 1
Voorbereidingstijd: 5 minutes
Bereidingstijd: 5 minutes
Totale bereidingstijd: 10 minutes

Heerlijke havermoutmap met banaan en pindakaas

Ingrediënten

  • 30 gram havermout
  • 200 ml halfvolle melk (je kunt ook amandelmelk of havermelk gebruiken)
  • Halve banaan
  • 1 eetlepel gemalen kokos
  • 1 theelepel 100% pindakaas
  • 1 (kleine) theelepel cacaopoeder

Bereidingswijze

  1. Weeg de havermout en de melk af.
  2. Zet een pannetje op laag vuur en verhit de havermout en melk.
  3. Snij intussen de banaan in kleine stukjes.
  4. Voeg als de havermoutpap dikker begint te worden de banaan, kokos, pindakaas en cacao toe en roer goed door.
  5. Laat de pap nog heel even pruttelen op laag vuur (pas op dat deze niet aanbrandt).
  6. Doe de havermoutpap in een schaaltje.
  7. Optioneel: versier de pap met een klein beetje kokos.

Aanbevolen producten

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet krijg ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Voedingswaarde:
Porties: 1
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 350

De genoemde voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Lees ook mijn andere recepten voor een gezond ontbijt zoals:

Delen of bewaren voor later?

Skip to Recipe