Ga je voor het eerst op vakantie met baby? Dan ben je waarschijnlijk best een beetje zenuwachtig. Vragen als wat moet ik meenemen en hoe zal het gaan met slapen spelen door je hoofd, net als de vraag wat is een goede vakantiebestemming met baby?
Op al deze vragen en meer krijg je antwoord in dit artikel!
Vakantie met baby
Op vakantie met kleine kinderen
Reizen is mijn grote passie en voordat we kinderen kregen hebben mijn man en ik samen een aantal lange reizen gemaakt. Maar ook nu we kinderen hebben gaan we nog steeds regelmatig op reis.
Onze eerste reis met baby maakten we toen ons zoontje 3 maanden oud was. Ook daarna maakten we mooie reizen, zowel met auto, camper maar ook verre vliegreizen naar o.a. Japan.
Kortom, ik heb veel ervaring opgedaan in reizen met kinderen, zowel met een hele jonge baby als met een peuter.
Hieronder deel ik mijn ervaringen en tips, hopelijk helpen deze jou in de voorbereiding op je eerste baby vakantie.
10 tips als je op reis gaat met een baby
1. Wees flexibel
Het allerbelangrijkste aan vakantie met kinderen en reizen met baby is om flexibel te zijn.
Waar je in het tijdperk zonder kids een hele planning kon maken met drie of vier bezienswaardigheden op een dag en je hier ook daadwerkelijk aan kon houden is dat met een baby totaal anders.
Alles duurt langer, je baby moet tussendoor drinken (en eten als hij of zij al wat ouder is) of verschoond worden.
Ook moet je rekening houden met slaapjes en sommige activiteiten zijn überhaupt niet meer mogelijk met een baby (bijvoorbeeld het huren van een scooter om een leuk eiland te verkennen).
Allemaal geen probleem, maar wel iets om jezelf op in te stellen. Tijdens onze reis door Japan vond ik het zelf best lastig dat we niet alles konden bekijken wat er in de Lonely Planet en op mijn wishlist stond.
Ik heb me daar een paar dagen druk over gemaakt tot ik concludeerde dat dit helemaal niet zinvol was en ik beter volop kon genieten van de dingen die we wel konden doen dan treuren om plekken die we niet konden zien…
Klinkt logisch maar geloof me, voor type A reizigers (ook wel bekend als de planners;-) is dat echt een omschakeling.
2. Kies een makkelijke bestemming voor je eerste baby trip
Voor het eerst op vakantie met een baby is al spannend genoeg. Denk daarom goed na over je bestemming.
Kies een land waar je je comfortabel bij voelt, bijvoorbeeld omdat je er al eerder geweest bent of omdat je de taal goed spreekt.
Zie je erg op tegen de vliegen met een baby? Zoek dan een bestemming uit dichterbij huis zodat je maar een paar uurtjes hoeft te vliegen. Of ga in plaats van met het vliegtuig met de auto of trein.
Let ook goed op de risico’s in een land. Komt er bijvoorbeeld malaria voor of zijn er binnenkort verkiezingen die kunnen leiden tot politieke onrust en demonstraties?
De reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken bevat deze en andere nuttige informatie over je potentiële bestemming. Handig dus om te downloaden voor het plannen van je trip.
3. Reizen met een jonge baby is het makkelijkst
Hoewel je het misschien niet zou verwachten is reizen met een baby van een paar maanden makkelijker dan een kindje van een jaar. Voor een pasgeboren baby is het allerbelangrijkste dat hij of zij dicht bij jou in de buurt is.
Zolang je baby genoeg te drinken krijgt, een schone luier op z’n tijd en lekker tegen je aan kan slapen in een comfortabele draagzak of een handige reisbuggy maakt het je kindje niet uit of je op een strand zit op Bali of thuis op de bank.
Een baby van drie maanden slaapt gemiddeld 16 tot 17 uur per dag. Daarmee is er dus ruim voldoende tijd om dingen te ondernemen en te bekijken terwijl je baby lekker slaapt.
Tijdens onze eerste vakantie met een kleine baby naar Griekenland konden wij rustig het Acropolis bezoeken of een drankje drinken op het terras terwijl ons mannetje lag te tukken in de draagdoek.
Overdag slapen in de buggy terwijl wij een stad aan het verkennen waren ging ook nog prima met zoonlief van 10 maanden.
Maar toen ons ventje 15 maanden was moesten we al een stuk meer rekening houden met zijn ritme en wensen, wat onder andere betekende dat we regelmatig op zoek gingen naar een speeltuin.
Kortom: hoe jonger je baby, hoe makkelijker het is om hem of haar mee te nemen op vakantie.
4. Plan de dag niet te vol
Zoals ik al bij tip 1 heb aangegeven is dit soms even wennen. En hoewel je, zoals beschreven bij tip 3, met een kleine baby nog vrij flexibeler bent geldt ook hiervoor: plan je dag niet te vol!
Natuurlijk kun je prima een stad verkennen als je baby lekker aan het slapen is in de buggy of een comfortabele draagzak.
Maar probeer niet ‘s ochtends de stad te verkennen en ‘s middags nog een lange wandeling te maken of een museum te bekijken.
Wat totaal niet werkt, tenminste niet bij onze kinderen, is veel tussenstops maken als je met de auto op vakantie bent.
Dus niet snel even een kopje koffie halen bij een tankstation of even snel stoppen om een foto te maken van een mooi uitzicht. Dat is hoe wij road trips maakten voordat onze kinderen geboren werden.
Nu niet meer want ervaring leert dat onze kids, die dan net liggen te slapen, wakker worden van deze korte stops en not amused zijn als we daarna nog verder moeten rijden.
Ons advies: rij rechtstreeks naar je sightseeing bestemming en haal daar meteen de kinderen uit de auto, daar wordt uiteindelijk iedereen gelukkiger van;-).
5. Boek een fijne accommodatie
Toen ik als budget backpacker de wereld rondreisde maakte het me niet zoveel uit waar ik sliep. Zolang er een bed stond en het toilet schoon was vond ik het wel prima.
Hoe anders is dit als je met baby op vakantie gaat… Een fijne of minder fijne accommodatie maakt een enorm verschil in je vakantieplezier!
We hebben inmiddels op allerlei plekken geslapen met onze kinderen. Zo sliepen we in een trein, op een zeilboot, in budget en luxe hotels, een campervan en in een heel aantal (bijzondere) Airbnb’s.
Van al deze mogelijkheden is een appartement de beste optie als je voor het eerst op reis met baby gaat. Het grote voordeel van een appartement is de mogelijkheid om zelf je ontbijt en avondeten te maken.
Hierdoor hoef je de deur niet uit als je baby ‘s ochtends vroeg nog lekker ligt te slapen en jij rammelt van de honger. Als je in een hotel verblijft raad ik overigens aan om inclusief ontbijt te boeken om dezelfde reden.
En hoe irritant is het om ‘s avonds nog op zoek te moeten gaan naar een restaurantje terwijl je baby al op bed ligt. Je baby wakker maken om ergens uitgebreid te gaan eten is meestal geen goed idee.
Wat wij meestal doen op vakantie is uitgebreid lunchen, zodat we ‘s avonds iets simpels kunnen koken/eten in ons appartement.
In luxere hotels kun je natuurlijk gebruik maken van roomservice, ook een erg fijne optie!
Bijkomend voordeel van een ruim appartement met meerdere kamers is dat je baby lekker kan slapen in de ene kamer, terwijl jij en je partner in een andere kamer nog een filmpje kijken zonder dat je baby hierdoor wakker wordt.
Tip: als je via Airbnb boekt heb je de mogelijkheid om faciliteiten zoals een reiswieg en een kinderstoel te selecteren in de zoekopties, een aanrader!
6. Verander niet elke dag van accommodatie
Het niet dagelijks willen veranderen van accommodatie is iets wat ik echt heb moeten leren.
Wanneer je de wereld rondreist met een backpack is dit geen probleem, maar als je ook nog een buggy, grote koffer, luiertas en natuurlijk je baby meesleept is dit een minder goed idee.
Verplaatsen is niet alleen een hoop gedoe vanwege de hoeveelheid bagage, het kost ook veel kostbare tijd. Tijd die je liever wilt besteden aan het bezichtigen van een mooi dorpje of relaxen op het strand.
Elke nacht op een andere plek slapen is ook erg onrustig voor je baby. Dit kun je overigens grotendeels oplossen door je eigen campingbedje (als je met de auto op vakantie gaat) of slaaptentje (voor reizen met het vliegtuig) mee te nemen.
Tip: voor zowel een campingbedje als een tentje adviseer ik om je baby hier thuis alvast aan te laten wennen.
Laat hem of haar een paar nachtjes in het bedje of tentje slapen zodat ze dit op vakantie herkennen als veilige slaapplek.
Zoek dus een fijne accommodatie die centraal gelegen is. Dan kun je vanuit deze plek de omgeving verkennen, bijvoorbeeld met een huurauto.
Ook georganiseerde tours kunnen handig zijn met een baby, vooral in landen waar je liever zelf niet wilt rijden vanwege het chaotische verkeer (zoals veel landen in Azië).
7. Borstvoeding geven op vakantie is ideaal
Borstvoeding geven is ideaal op vakantie, je hebt altijd genoeg voeding bij je, perfect op temperatuur.
Een bijkomend voordeel van het geven van borstvoeding op vakantie is dat je geen extra spullen mee hoeft te slepen zoals flesjes, poedermelk en een thermoskan.
Geef je flesvoeding? Neem dan genoeg voeding mee voor je gehele reis. Hoewel ze vrijwel overal ter wereld poedermelk verkopen hebben ze niet overal dezelfde merken.
En zelf als je hetzelfde merk kunt vinden kan de samenstelling net iets anders zijn dan in Nederland waardoor de darmpjes van je kindje van slag kunnen raken. Iets waar je op vakantie helemaal niet op zit te wachten.
Thuis uiteraard ook niet, maar dan heb je in elk geval een wasmachine bij de hand om die spuitluiers direct in te gooien.
8. Stop niet je tas vol met luiers
Over luiers gesproken, die verkopen ze overal ter wereld. En hoewel je in het buitenland ongetwijfeld niet altijd je favoriete merk kunt vinden, raad ik je aan om niet je hele tas vol luiers te gooien. Pampers zijn overigens verassend vaak verkrijgbaar!
Zelf neem ik altijd genoeg luiers mee voor de eerste vakantiedagen, daarna koop ik een pak in de lokale supermarkt of drogist.
9. Tips voor vliegen met baby
Ik maakte me best druk over onze eerste vliegreis met baby. Wat als ons mannetje het hele vliegtuig bij elkaar zou krijsen? Of als hij alles onder zou poepen of spugen?
Gelukkig viel de vliegreis enorm mee, ons 3 maanden oude zoontje sliep bijna de hele vlucht! Hieronder een paar tips voor een aangename vlucht:
Kies een goede vertrektijd
Wat voor jou de beste vertrektijd is ligt aan het ritme van je baby (voor zover hij of zij al een ritme heeft).
Persoonlijk vertrek ik het liefst rond het middaguur omdat de kans groot is dat je baby dan een deel van de vlucht slaapt.
Te vroeg in de ochtend is niet fijn omdat je je baby dan uit bed moet halen en al moe aan je vlucht begint.
Te laat in de avond is helemaal niet fijn omdat je baby dan in het vliegtuig moet slapen. Als het vliegtuig dan gaat landen moet je hem of haar weer wakker maken (je kindje moet tijdens het opstijgen en landen in een veiligheidsgordel die je aan je eigen stoelriem vastmaakt).
Voorkom zere oortjes
Als je borstvoeding geeft: laat je baby drinken tijdens het opstijgen en landen om de druk op zijn oortjes te verminderen. Een speentje of flesje met kunstvoeding heeft hetzelfde effect, dus het is fijn om die bij de hand te houden.
Neem extra kleertjes mee
Neem een extra setje met kleertjes mee voor het geval je baby wel een explosieve poepluier produceert. Stop ook voor jezelf een extra set kleding in je handbagage.
Babylief zit bij jou op schoot en de kans bestaat dat je niet ongeschonden (lees zonder poepvlekken) uit de strijd komt.
Bij lange vluchten: vraag om een bassinet
Als je een lange vlucht gaat maken kun je vragen om een bassinet. Dit is een soort wiegje wat aan de muur vastgemaakt wordt en waarin je baby heerlijk kan slapen.
Er zijn vaak maar één of twee bassinets per vliegtuig beschikbaar dus reserveer deze, indien mogelijk, al tijdens het boeken van je vlucht.
10. Tips voor een road trip met baby
Rij niet te lang achter elkaar
Als eerste: rij niet te lang achter elkaar! Officieel mag je baby maar twee uur per dag in een Maxi Cosi zitten.
Hoewel je hier op vakantie echt wel een keer een uitzondering op kunt maken, is het verstandig geen dagenlange autoreizen te plannen.
Stop sowieso elke twee uur om pauze te houden. Parkeer (indien mogelijk) in de schaduw en haal je kindje tijdens deze pauze uit de Maxi Cosi.
Leg hem of haar op een kleedje om even lekker te spelen en te bewegen. Kun je zelf mooi even een kopje koffie drinken.
Wist je trouwens dat er ook autobedjes zijn waarin je kindje helemaal plat kan liggen? Erg handig als je vaker lange autoreizen wilt maken met je kindje.
Bescherm je baby tegen de zon
Als je op vakantie gaat met je eigen auto heb je hoogstwaarschijnlijk al autozonneschermen voor je ramen.
Maar als je ergens naar toe vliegt en daar een auto huurt, is het verstandig een paar zonneschermen mee te nemen.
In plaats van zonneschermen kun je ook een grote hydrofiele doek voor het raam hangen. Zorg er in elk geval voor dat je baby niet vol in de zon zit, het wordt snel te warm in een autostoeltje.
Auto huren? Check of een geschikt autostoeltje beschikbaar is!
Als je een auto huurt in het buitenland raad ik je aan om heel goed te informeren bij je autoverhuurbedrijf of er autostoeltjes beschikbaar zijn en zo ja, welk type autostoeltje ze hebben.
Wij hebben een paar keer gehad dat het autoverhuurbedrijf alleen autostoeltjes had voor grotere kindjes. Of alleen stoeltjes waarbij ons (toen 10 maanden oude) zoontje naar voren keek terwijl aangeraden wordt je kindje tot tenminste 15 maanden achterwaarts te vervoeren omdat dit veiliger is.
Ook hebben we een keer gehad dat de autostoeltjes op waren, terwijl we bij onze reservering duidelijk hadden aangegeven een autostoeltje nodig te hebben.
Kortom, als je op je vakantiebestemming een auto gaat huren, zorg dat je zeker weet dat je daar een veilig autostoeltje voor je kindje kunt huren.
Of neem je eigen autostoeltje mee in het vliegtuig, dan weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Baby vakantie tips: conclusie
Of je nou een verre reis met baby wilt maken of een lekkere zonvakantie aan het plannen bent, ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen in de voorbereidingen.
Mocht je toch nog een vraag hebben, stuur dan een berichtje of laat een comment achter. Veel plezier op je eerste familietrip!
Leave a Reply