Ga je voor het eerst vliegen met baby? Dan ben je ongetwijfeld een beetje zenuwachtig voor je reis…
Want hoe gaat dat eigenlijk, in het vliegtuig met je baby? Wat moet je meenemen? En wat als je baby erg last krijgt van zijn oortjes? Of alles onder poept?
Maak je geen zorgen, met baby vliegen is echt goed te doen! Om je te helpen in de voorbereiding heb ik dit artikel geschreven, gebaseerd op onze (ruime) ervaring met vliegen met een baby.
Vliegen met baby
Veelgestelde vragen over vliegen met een baby
Is met een baby vliegen gratis?
Vliegen met je baby is niet helemaal gratis, bij de meeste luchtvaartmaatschappijen betaal je een paar tientjes om je baby op schoot mee te nemen in het vliegtuig.
Zo kost met je baby vliegen bij Transavia €25 per enkele reis, bij KLM betaal je 10% van de vluchtprijs en bij Easyjet kost een baby op schoot €31.
Heeft mijn baby een eigen stoel in het vliegtuig?
Nee, in principe niet. Tot 2 jaar mogen kinderen bijna gratis vliegen, mits hij of zij bij jou op schoot zit. Als je dat liever niet wilt kun je een eigen stoel boeken voor je baby, hiervoor betaal je meestal de volledige ticketprijs.
Sommige maatschappijen hebben een speciaal kindertarief, dat ligt doorgaans iets lager dan de ticketprijs voor volwassenen maar is uiteraard nog steeds duurder dan wanneer je baby op schoot zit.
Als je een eigen stoel hebt geboekt voor je baby kun je een Maxi-Cosi meenemen in het vliegtuig waar je kindje in kan zitten en slapen tijdens de vlucht.
Het verschilt per maatschappij wat de exacte regels zijn omtrent het gebruiken van een autostoeltje. Een van de belangrijkste dingen is dat het autostoeltje moet passen op een vliegtuigstoel, maar er zijn nog een aantal regels. Informeer dus vooraf naar de voorwaarden van de maatschappij waarmee je vliegt.
Mag ik handbagage mee voor mijn baby?
Dat verschilt per maatschappij. Op intercontinentale vluchten mag je voor je baby vrijwel altijd gratis een extra handbagage meenemen, maar voor veel budget maatschappijen mag dit juist weer niet.
Kortom: check goed de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij voordat je gaat boeken!
Moet mijn baby een gordel om tijdens het vliegen?
Ja, tijdens het opstijgen en landen moet je baby een kleine veiligheidsgordel om die je aan je eigen stoelriem vastmaakt. Je krijgt deze van de crew, soms bij binnenkomst en soms vlak voor de veiligheidsinstructie. Ook krijg je een klein zwemvest (in een pakketje), deze kun je in het netje in de stoel voor je stoppen.
Mag ik babyvoeding meenemen aan boord?
Ja dat mag. Hoewel de exacte richtlijnen verschillen per maatschappij, mag je babyvoeding meenemen in je handbagage.
Let op: een thermosfles met heet water komt meestal niet door de handbagage controle omdat de inhoud hiervan meer is dan de toegestane vloeistof (maximaal 100 ml per verpakking).
Kant-en-klare flesvoeding met een inhoud van meer dan 100ml mag daarentegen wel weer. Zorg er wel voor dat deze nog geseald is tijdens de handbagagecontrole.
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kunnen flesjes tijdens de vlucht opgewarmd worden. Of is er heet water (gratis) verkrijgbaar om een flesje mee te maken.
Hier lees je meer over het meenemen van babyvoeding in het vliegtuig.
Met baby vliegen: eigen ervaring
Ik ben inmiddels expert als het gaat om vliegen en reizen met een baby en kan uit eigen ervaring zeggen: het valt echt mee!
Met een goede voorbereiding, de juiste spullen maar vooral ook een ontspannen houding vliegt de tijd voorbij.
Onze eerste vlucht met baby was ook meteen de makkelijkste. Ons zoontje was toen drie maanden oud en we vlogen van Nederland naar Griekenland. De vlucht duurde zo’n vier uur en zoonlief sliep vrijwel de hele tijd.
Sindsdien hebben we vaak met onze kinderen gevlogen en zowel korte vluchten (binnen Europa) als lange vluchten (naar Azië) gemaakt.
We hebben ervaren hoe het is om te vliegen met een baby van 3 maanden, maar ook hoe vliegen met een dreumes gaat.
Hieronder lees je mijn tips en tricks voor een zo aangename mogelijke vlucht!
Tips vliegen met baby
1. Bereid je mentaal voor
Ik zal eerlijk zijn: hoewel het echt goed te doen is, is vliegen met kinderen niet ontspannen. Tenminste, niet met jonge kinderen.
Als je kids wat ouder zijn kunnen ze lekker spelletjes doen op de iPad of films kijken (bij een lange vlucht) maar in mijn ervaring ben je met jonge kinderen eigenlijk voortdurend bezig om ze stil/bezig/gezellig te houden. Stel je hier dus op in en ga ervan uit dat je geen moment voor jezelf hebt.
Dat gezegd hebbende, er zijn ook een aantal vluchten geweest waarop ons zoontje het grootste gedeelte van de reis sliep (zie bovenstaande foto) en mijn man en ik elkaar verbaasd aankeken: gebeurt dit echt?
Kunnen we zomaar samen een filmpje kijken? Of eigenlijk, tegelijk dezelfde film kijken op ons eigen schermpje.
Maar ga daar maar niet van uit, dan is een onverwacht uurtje ‘vrije tijd’ opeens een aangename verassing.
2. Kies een handige vertrektijd
Wat voor jou de beste vertrektijd is ligt aan het ritme van je baby (voor zover hij of zij al een ritme heeft). Persoonlijk vertrek ik het liefst rond het middaguur omdat de kans groot is dat je baby dan een deel van de vlucht slaapt.
Te vroeg in de ochtend is niet fijn omdat je je baby dan uit bed moet halen en al moe aan je vlucht begint.
Te laat in de avond is helemaal niet fijn omdat je baby dan in het vliegtuig moet slapen en je hem of haar weer wakker moet maken als het vliegtuig gaat landen.
Bij lange (intercontinentale) vluchten ontkom je er niet aan dat je baby tijdens de vlucht (een aantal keer) moet slapen. Lees tip #3 om dit zo comfortabel mogelijk te maken.
3. Lange vliegreis? Vraag om een bassinet!
Als je een lange vlucht gaat maken kun je vragen om een bassinet. Dit is een soort wiegje wat aan de muur vastgemaakt wordt en waarin je baby heerlijk kan slapen.
Belangrijk: het verschilt per maatschappij tot welke leeftijd je baby in de bassinet mag slapen. Check dit vooraf om teleurstellingen te voorkomen.
De bassinet plekken zitten vaak bij de toiletten midden in het vliegtuig of achter de pantry. Bijkomend voordeel van deze plekken is dat je hier wat meer beenruimte hebt en een leeg stukje vloer waar je baby (afhankelijk van de leeftijd) op de grond kan spelen.
Let op: er zijn vaak maar één of twee bassinets per vliegtuig beschikbaar. Reserveer deze, indien mogelijk, al tijdens het boeken van je vlucht!
Wij hebben een aantal keer pas bij inchecken op de luchthaven gevraagd of de bassinet beschikbaar was. Soms hadden we geluk, maar meestal waren deze plekken al vergeven.
En geloof me, een intercontinentale vlucht van 11 uur met je baby op schoot is lang… Helemaal als je baby eindelijk op schoot in slaap gevallen is en jij eigenlijk heel nodig moet plassen.
Een alternatief voor een bassinet is het Deryan Air-Traveller vliegtuigbedje. Dit is een klein opblaasbaar matras met een afritsbare slaapzak die je op de tafeltjes in het vliegtuig kan leggen zodat je kindje hierop kan slapen.
Hoewel ik dit zelf nooit gebruikt heb zijn de meningen van andere ouders overwegend positief. Klik hier voor meer informatie over het Deryan Air-Traveller vliegtuigbedje.
4. Vergeet het paspoort van je baby niet
Als je met je kindje naar het buitenland gaat is het verplicht om een identiteitskaart of paspoort voor je zoontje of dochtertje mee te nemen.
Voor vluchten binnen de EU volstaat een ID-kaart, voor vluchten buiten de EU en intercontinentale reizen moet je een paspoort voor je baby aanschaffen. Beide zijn 5 jaar geldig (bij volwassenen is dit 10 jaar).
Een paspoort of identiteitskaart voor je kindje kun je aanvragen bij de gemeente. Doe dit op tijd, normaal gesproken duurt het 5 werkdagen voordat je het paspoort in huis hebt.
Informeer vooraf bij de gemeente of je partner mee moet bij het aanvragen of dat zijn of haar schriftelijke toestemming volstaat. Meer informatie vind je hier.
5. Bezoek de Babycare Lounge op Schiphol
Vlieg je vanaf Schiphol? Dan heb je geluk! Tussen lounge 2 en 3 vind je de Babycare Lounge (helaas alleen bereikbaar voor intercontinentale passagiers).
In de Babycare Lounge bevinden zich zeven (met gordijnen) afsluitbare ruimtes waar je rustig je baby kunt voeden of nog even kunt laten slapen voor je het vliegtuig in stapt.
Ook kun je hier flesjes opwarmen, je baby verschonen en zelfs in bad doen! De Babycare Lounge is elke dag geopend tussen 6.00 en 22.00 uur, het gebruik hiervan is gratis.
Wij hebben zelf een aantal keer gebruikt gemaakt van de lounge en kunnen dit echt aanraden. Het is er meestal heel rustig en het is erg fijn om met een ontspannen baby (en als ontspannen ouder) aan je vlucht te beginnen.
6. Neem je buggy mee tot de gate (of zelfs in het vliegtuig)
Een veelgestelde vraag als je voor het eerst met je baby met het vliegtuig op vakantie gaat is: mag ik een buggy als handbagage meenemen in het vliegtuig?
Het antwoord hierop is: dat ligt aan je buggy. Wij hebben zelf de Yoyo Babyzen en die mag mee als handbagage, wat superhandig is! Naast de Yoyo zijn er nog een aantal andere buggy’s die mee mogen in de cabine, in dit artikel lees je meer.
Buggy’s die te groot zijn om als handbagage mee te mogen, kun je vrijwel altijd tot de gate meenemen. Geef dit aan tijdens het inchecken, zodat de crew een label aan je buggy kan bevestigen.
Je kunt vervolgens je buggy meenemen tot de gate, hier geef je deze af aan de vliegtuigcrew en die stoppen de buggy in het ruim.
Op je bestemming kun je de buggy (of kinderwagen) meestal ophalen bij een speciale bagageband voor ‘odd-shaped luggage’ maar wij hebben ook wel eens gehad dat de buggy op de ‘normale’ bagageband lag (waar je ook je andere koffers ophaalt).
7. Je mag als eerste boarden
Een groot voordeel van reizen met kinderen is dat je als een van de eersten het vliegtuig in mag! Je mag doorgaans tegelijk met de business class en first class boarden, of vlak erna.
Je hoeft dus niet lang in de rij te staan met een baby op je arm of in de draagzak maar kunt vrijwel direct doorlopen. Ook kun je gegarandeerd al je handbagage vlak boven je stoel kwijt.
Erg handig, vooral als je snel een spuugdoekje/hydrofiel/schone luier moet pakken halverwege de vlucht. Kortom, aan reizen met een baby zitten ook voordelen!
8. Voorkom zere oortjes
Tijdens het opstijgen en landen kan je baby last krijgen van zijn of haar oortjes vanwege het drukverschil. Als je borstvoeding geeft: laat je baby tijdens deze momenten even drinken om de druk op zijn oortjes te verminderen.
Een speentje of flesje met kunstvoeding heeft hetzelfde effect, dus het is fijn om die bij de hand te houden.
9. Neem een extra set kleertjes mee
Neem een extra setje met kleertjes mee voor het geval je baby een enorme poepluier produceert tijdens de vlucht. Stop daarnaast ook voor jezelf een extra set kleding in je handbagage.
Babylief zit hoogstwaarschijnlijk bij jou op schoot en de kans bestaat dat je niet ongeschonden (lees zonder poep of spuugvlekken) uit de strijd komt.
10. Blijf relaxt…
Het belangrijkste als je gaat vliegen met een jonge baby is om rustig en relaxt te blijven, hoe lastig dit soms ook is. Natuurlijk is het enorm vervelend als je baby heel hard moet huilen tijdens de vlucht.
Ik heb dit zelf ook gehad en dat is echt %^&. Probeer desondanks zelf rustig te blijven, dan is de kans het grootst dat je baby ook weer rustig wordt.
Onze ervaring is dat het overgrote deel van de medepassagiers begripvol reageert en echt wel snapt dat de meeste baby’s niet de hele vlucht geluidloos liggen slapen. Vaak vinden mensen het juist leuk om even te lachen naar je kindje als je met hem of haar door het gangpad loopt.
En bedank dat aan alles een eind komt, ook aan een vlucht die eindeloos lijkt te duren.
Wat is de beste leeftijd om te vliegen met klein kind of baby?
Vliegen met baby 3 maanden
Vliegen met een baby van 3 maanden is in mijn ervaring het makkelijkst. We hebben dit zowel met ons zoontje als met ons dochtertje gedaan en beide sliepen ze het grootste deel van de vlucht.
Je baby is nog erg klein en weegt niet zoveel, hem of haar een paar uur op schoot hebben is dus geen enkel probleem.
Bij vrijwel alle maatschappijen mogen baby’s van 3 maanden in de bassinet slapen. Intercontinentale vluchten zijn hierdoor bijna relaxt en je hebt waarschijnlijk zelfs tijd om een filmpje te kijken of een tijdschrift te lezen.
Vliegen met baby 1 jaar en vliegen met dreumes
Vliegen met een kind van 1 jaar of met een dreumes is een stuk minder makkelijk dan vliegen met een kleine baby.
Zelf vond ik dit zelf qua vliegen de lastigste leeftijd. Dan kwam ook omdat we in deze periode vooral lange vluchten hebben gemaakt, dat is sowieso afzien, ook zonder kinderen;-).
Je kindje slaapt waarschijnlijk nog maar één of twee keer per dag en is eigenlijk al wat groot en zwaar om lang op schoot te zitten. Je kindje is waarschijnlijk erg beweeglijk en wil het liefst kruipen of lopen.
Hij of zij is vaak nog te klein om uren geboeid te blijven door filmpjes (die van ons tenminste wel) en is geen fan van stilzitten.
Op deze leeftijd liepen wij eindeloos met onze dreumes door het gangpad heen en weer. In grotere vliegtuigen zit achterin soms een trap naar de business class, de trap op en af klimmen is dan een ideale activiteit om je kleintje een tijd bezig te houden.
Een plek met extra beenruimte is een aanrader als je vliegt met kinderen in deze leeftijd. Je kindje kan dan op de grond spelen met zijn of haar nieuwe speeltje.
Tip: neem als cadeautje twee of drie nieuwe speeltjes mee voor in het vliegtuig (uiteraard zonder irritantje muziekjes of piepjes). Daar vermaakt je baby zich ongetwijfeld weer een tijdje mee.
Voor deze leeftijd vond ik zelf nachtvluchten het handigst, je kindje slaapt dan (hopelijk) het grootste gedeelte van de vlucht.
Als je je goed voorbereid zelfs in de bassinet of op een matrasje zoals onder tip #3 beschreven. Kun jij ook nog een paar uurtjes bijslapen…
Vliegen met peuter (2 jaar en ouder)
Vanaf deze leeftijd vond ik vliegen met kleine kinderen weer makkelijker worden. Je peuter heeft een eigen stoel en je kunt hem of haar bezig houden met boekjes voorlezen, een nieuw speeltje en de iPad (belangrijk: vooraf genoeg filmpjes downloaden).
Ook vinden kindjes van deze leeftijd het vliegen zelf erg interessant, zo kijkt ons peuterzoontje graag door het raampje naar buiten.
Heel lang stilzitten blijft lastig, maar een vlucht van 3-4 uur is meestal geen enkel probleem meer.
Tips voor vliegen met baby: conclusie
Ik hoop dat deze tips je helpen als je voor het eerst op vliegvakantie gaat met je baby. Als je vragen hebt, stuur een berichtje of laat een comment achter onder deze post. Veel plezier op vakantie!
Leave a Reply