Ga je voor het eerst met je baby op vakantie en weet je niet precies wat je moet meenemen? Voorkom inpakstress en lees hier meer over welke 10 onmisbare items zeker niet mogen ontbreken op je baby vakantie checklist!
Vakantie checklist baby
Checklist vakantie baby: wat neem ik mee?
Wij gingen voor het eerst op vakantie met ons zoontje toen hij drie maanden oud was, met het vliegtuig naar Griekenland.
En ondanks het feit dat we als stel veel gereisd hebben was ik toch best zenuwachtig voor onze eerste familievakantie.
Zou het vliegen met baby wel een beetje te doen zijn? En wat moet er allemaal mee?
Voorbij waren de dagen waarin we met een backpack de wereld rondreisden, met een baby moeten er toch echt meer spullen mee.
Inmiddels hebben we al veel (verre) vakanties en stedentrips met ons zoontje gemaakt en heb ik veel ervaring opgedaan met inpakken voor een vakantie met baby.
Hieronder vind je 10 items die je vooral niet moet vergeten!
De perfecte baby vakantie paklijst
1. Paspoort of identiteitsbewijs
Als je met je kindje naar het buitenland gaat is het verplicht om een identiteitskaart of paspoort voor je zoontje of dochtertje mee te nemen.
Voor reizen binnen de EU volstaat een ID-kaart, voor verre reizen moet je een paspoort aanschaffen. Beide zijn 5 jaar geldig (bij volwassenen is dit 10 jaar).
Een paspoort of identiteitskaart voor je kindje kun je aanvragen bij de gemeente. Informeer vooraf of je partner mee moet bij het aanvragen of dat zijn of haar schriftelijke toestemming volstaat.
Meer informatie vind je hier.
2. Zorgverzekeringspasje
Een zorgverzekeringspasje is typisch zo’n item wat je per ongeluk vergeet als je voor het eerst met je baby op vakantie gaat.
Vanzelfsprekend hoop je het pasje niet nodig te hebben, maar mocht je onverhoopt toch in het buitenland in het ziekenhuis belanden dan heb je dit pasje nodig.
Tip: Stop het zorgverzekeringspasje samen met je baby’s paspoort en eventuele andere belangrijke documenten (zoals bijvoorbeeld een toestemmingsformulier als je zonder je partner vliegt) in een handig reisdocumenten mapje of een moneybelt.
3. Een draagdoek of draagzak
Op basis van mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat een draagzak echt onmisbaar is voor een vakantie met je baby. Op onze reizen zijn mijn Tula draagzak en ik (en logischerwijs de baby;-) onafscheidelijk!
Lees mijn uitgebreide review van de Tula Free To Grow voor meer informatie.
Met een draagzak heb je je handen vrij, wat bijvoorbeeld op het vliegveld superhandig is als je voor de vijfde keer binnen een kwartier je boardingpass moet laten zien.
Daarnaast kan je baby vaak ook goed slapen in een draagdoek of draagzak, waardoor je je vakantiedag flexibeler in kan delen en minder rekening hoeft te houden met vaste slaapschema’s.
Of het nou gaat om het maken van een mooie wandeling, het inchecken op het vliegveld of het bezoeken van een kasteel, hierbij is een draagzak gewoon veel handiger dan een buggy of kinderwagen. Daarom gaat bij ons de draagzak elke vakantie mee!
Klik hier voor meer informatie en de prijs van de Tula Free To Grow draagzak.
4. Baby Paracetamol
Hoewel ik er na een paar family trips achter ben dat je de meeste dingen die je nodig hebt voor je baby vrijwel overal ter wereld kunt kopen (op je vakantiebestemming wonen tenslotte hoogstwaarschijnlijk ook babies) neem ik altijd baby paracetamol mee vanuit Nederland.
Ik vind het zelf geen prettig idee dat ik niet precies weet wat er in een geneesmiddel zit wat ik aan mijn kind geef.
Je wil uiteraard voorkomen dat je ergens in een apotheek in Zuidoost Azië staat omringt door medicijnen met onleesbare etiketten, een baby met koorts en geen idee welk pilletje waarvoor bedoelt is…
Kortom, zet baby paracetamol op je vakantie baby checklist en vergeet niet om een paar pilletjes in je handbagage te stoppen voor als je baby ziek wordt in het vliegtuig.
5. Buggy
Ja ik weet dat ik hierboven mijn liefde voor mijn Tula draagzak heb verklaard en uitgebreid de voordelen van een draagzak heb besproken;-). Toch nemen we nu ons zoontje een peuter is ook onze Yoyo Babyzen buggy mee.
Hoewel veel buggy’s mee mogen tot de gate mag deze buggy zelfs mee als handbagage in het vliegtuig! Erg handig, vooral als je lang moet wachten tussen vluchten.
Ons zoontje heeft vaak liggen slapen in de buggy tijdens een overstap of bij een grenscontrole die lang duurde.
Hoewel de Yoyo Babyzen geen goedkope buggy is, vind ik hem zijn geld meer dan waard! Hij is heel klein op te vouwen, weegt maar 6 kilo en rijdt soepel.
Lees hier mijn uitgebreide review van de Yoyo Babyzen buggy
De buggy is te gebruiken vanaf een maand of zes, maar er is ook een Yoyo newborn pack.
Ik heb zelf ook het newborn pack, onze dochter van 4 maanden heeft hier heerlijk in liggen slapen tijdens onze zomervakantie.
Klik hier voor meer informatie en de prijs van de Yoyo Babyzen
6. Speen
Als jouw kindje ook niet zonder zijn of haar speen kan is dit het laatste item wat je wilt vergeten… Om slapeloze nachten en een stortvloed aan tranen (van je baby of van jezelf;-) te voorkomen raad ik je aan een paar backup spenen mee te nemen van je baby’s favoriete type speen.
Dan kun je er één in de luiertas bewaren, één in je koffer en één in je eigen handtas of rugzak en heb je er altijd een bij de hand op die cruciale momenten waarop je baby niets liever wil dan sabbelen op zijn favoriete speen.
Hoewel ze in het buitenland ook spenen verkopen is de kans groot dat ze niet precies dezelfde hebben als de speen die je baby gewend is.
Verder neem ik zelf ook altijd speen schoonmaakdoekjes mee om de speen goed schoon te maken als deze weer eens op de grond van het vliegtuig, bus of hotelkamer is gevallen.
Ook handig is een speenkoord, daarmee verklein je de kans dat de speen van je kindje kwijt raakt.
7. Campingbedje of tentje
Wij nemen afhankelijk van of we met de auto of met het vliegtuig op vakantie gaan een campingbedje (auto) of slaaptentje (vliegtuig) mee waar onze kinderen in kunnen slapen.
Een campingbedje is comfortabel voor je kindje en gemakkelijk op te zetten, maar zo’n bedje weegt al snel 7-8 kg en is daarom niet handig om mee te nemen in het vliegtuig.
Ons Deryan tentje weegt daarentegen nog geen 2 kg en is een stuk compacter. Ideaal dus voor (verre) vliegreizen.
Tip: voor zowel een campingbedje als een tentje adviseer ik om je kinderen hier thuis alvast aan te laten wennen.
Laat ze een paar nachtjes in het bedje of tentje slapen zodat ze dit op vakantie herkennen als veilige slaapplek.
Bekijk hier de prijzen van het Qute campingbedje (deze hebben wij en ik ben er heel tevreden over). Meer informatie en prijzen van het Deryan tentje vindt je hier.
8. Hydrofiele doeken
Hydrofiele doeken zijn onmisbaar, thuis maar ook op vakantie met je baby. Je kunt ze gebruiken als schone ondergrond om je baby onderweg even op te leggen. Of als dekentje in het vliegtuig waar het toch altijd kouder is dan je vooraf denkt.
Hydrofiele doeken zijn ook ideaal om je baby’s mondje mee schoon te maken of om te gebruiken als slab (mocht je die vergeten zijn).
Ze zijn gemakkelijk met de hand te wassen op je vakantiebestemming, in een mum van tijd droog en ze wegen bijna niks.
Kortom, stop er een paar in je koffer en in je handbagage, een hydrofiele doek komt altijd van pas.
9. Autostoeltje
Als je met je eigen auto op vakantie gaat heb je ongetwijfeld al een geschikt autostoeltje voor je baby.
Maar als je met het vliegtuig op vakantie gaat en een auto gaat huren op je bestemming, raad ik je aan om heel goed te informeren bij je autoverhuurbedrijf of er autostoeltjes beschikbaar zijn en zo ja, welk type autostoeltje ze hebben.
Wij hebben een paar keer gehad dat het autoverhuurbedrijf alleen autostoeltjes had voor grotere kindjes.
Of alleen stoeltjes waarbij ons (toen 10 maanden oude) zoontje naar voren keek terwijl aangeraden wordt je kindje tot tenminste 15 maanden achterwaarts te vervoeren omdat dit veiliger is.
Ook hebben we een keer gehad dat de autostoeltjes op waren, terwijl we bij onze reservering duidelijk hadden aangegeven een autostoeltje nodig te hebben.
Gelukkig was er nog een autoverhuur naast de zaak waar wij onze auto hadden gehuurd waar nog wel een geschikt stoeltje beschikbaar was.
Kortom, als je op je vakantiebestemming een auto gaat huren, zorg dat je zeker weet dat je daar een veilig autostoeltje voor je kindje kunt huren of neem je eigen autostoeltje mee in het vliegtuig, dan weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.
10. Een extra setje kleren voor jezelf
Voor je baby heb je natuurlijk al een extra setje kleren in de luiertas gestopt, maar vergeet jezelf niet! Reizen met een baby is leuk, maar er gaat ongetwijfeld onderweg iets mis.
Je baby moet spugen, heeft een spuitluier, gooit per ongeluk je drinken om wat op het vliegtuig tafeltje voor je staat of je ruikt door het op en neer lopen met je baby in het vliegtuig om hem of haar stil te krijgen niet meer zo fris.
Stop dus altijd een setje kleding voor jezelf in je handbagage zodat je niet urenlang in een stinkend t-shirt in het vliegtuig hoeft te zitten.
Checklist baby vakantie
Hopelijk voorkomt deze baby checklist stress bij het inpakken voor je vakantie. Heel veel plezier gewenst op jullie (eerste) familie trip!
Leave a Reply