ZWANGER VAN JE EERSTE KINDJE? DOWNLOAD HIER DE COMPLETE BABY UITZETLIJST PFD CHECKLIST MET ALLE ESSENTIËLE EN HANDIGE BABYSPULLEN OP EEN RIJ!
- Waarom deze baby uitzet checklist?
- Als je zwanger bent komt er veel op je af en raak je soms door alle (soms tegenstrijdige) informatie het overzicht kwijt.
- Om je te helpen bij het bepalen welke spullen je echt nodig hebt voor je baby (en welke dingen optioneel zijn) heb ik deze baby uitzetlijst voor je gemaakt.
- Ik heb zelf een zoontje en een dochtertje en deze baby uitzetlijst is zorgvuldig samengesteld, op basis van mijn eigen ervaringen.
- Hopelijk helpt deze checklist je bij het verzamelen van de spulletjes voor je baby!
BABYKAMER
VERZORING
VOEDEN
Dr. Brown flesjes |
Voedingskussen |
Flessenwarmer |
2 voedingsbh’s |
Voedings t-shirts |
Kolfapparaat + bewaarzakjes |
(Wasbare) zoogcompressen |
Tepelzalf |
Melkpoeder (bij flesvoeding) |
ONDERWEG
Luiertas (+ verschoonmatje) |
Autostoeltje + FamilyFix |
Kinderwagen en/of buggy |
Baby autospiegel |
Draagzak/draagdoek |
Warm en zacht dekentje |
Campingbedje/tentje |
OVERIG
Ja, help mij bij het bepalen welke spullen ik écht nodig hebt voor mijn baby (en welke niet)!
Klik op de links om naar de juiste producten te gaan.
Inhoudsopgave
- Baby uitzetlijst: tips om babyspullen betaalbaar te houden
- Babykamer
- Verzorging
- Verschonen
- Badderen
- Voeden
- Babykleding
- Onderweg
- Overig
Baby uitzetlijst: tips om babyspullen betaalbaar te houden
Voor een baby heb je een heleboel spullen nodig en alles bij elkaar genomen kunnen de kosten best oplopen. Volgens de Consumentenbond en het Nibud kost een babyuitzet minimaal €632, maar de uiteindelijke kosten hangen af van je eigen keuzes.
Om kosten te besparen op je babyuitzet kun je verschillende dingen doen, hieronder lees je mijn beste tips.
Leen van familie of vrienden
Zijn er in je directe omgeving mensen die ook kleine kinderen hebben? Wellicht kun je een aantal babyspullen lenen! Dit is vooral handig voor babyartikelen die je maar kort nodig hebt, zoals een kruik of rompertjes in maat 50/56.
Koop tweedehands
Een aantal babyproducten kun je prima tweedehands aanschaffen, zoals een commode, campingbedje of babybadje. Deze items zijn goed te vinden op Marktplaats of via de Facebook Marketplace. Je kunt hier een hoop geld mee besparen!
Let bij het kopen van tweedehands spullen voor je baby wel goed op dat de spullen schoon en netjes zijn. Overigens wordt het kopen van een tweedehands autostoeltje afgeraden omdat je niet weet wat hiermee is gebeurd.
Als het stoeltje erg hard is gevallen of bij een botsing betrokken is geweest kan het zo zijn dat deze niet meer 100% veilig is. Dat is een risico wat je natuurlijk nooit wil lopen voor je baby! Koop een autostoeltje dus nieuw (of van een bekende waarvan je weet dat het goed zit).
Vergelijk prijzen
Online kan er aardig wat verschil zitten tussen de prijs die je bij de ene webwinkel betaald en bij de andere. Ook is het slim om aanbiedingen in de gaten te houden, zowel Bol.com als Babypark.nl hebben regelmatig mooie acties waarbij je flink kunt besparen op je babyuitzet.
Laat je niet gek maken
Met al die zwangerschapshormonen die door je lichaam gieren kan het soms lastig zijn om rationele keuzes te maken… Ik kan het weten, ik heb tijdens de zwangerschap van mijn zoontje maar liefst 20 hydrofielluiers aangeschaft onder het mom van ‘die kun je overal voor gebruiken’.
Nou is dat ook zeker waar, maar je hebt er echt geen 20 nodig, met 12 kom je een heel eind (ja dat is nog steeds best veel maar hydrofiel doeken zijn niet duur en echt heel handig).
Mijn punt is: je hebt niet alles nodig wat er op het internet staat geschreven!
Uiteindelijk geldt dat ook voor deze baby uitzetlijst. Hoewel ik deze heel zorgvuldig heb samengesteld en ik elk item op de lijst zelf in bezit heb, is het uiteindelijk een lijst die gebaseerd is op mijn ervaringen en aanbevelingen.
Als je niet van plan bent je kindje te gaan dragen, dan hoef je ook geen draagzak aan te schaffen. En als je geen ruimte hebt om een box neer te zetten kun je die ook van je lijstje schrappen.
Denk dus zelf goed na over jouw eigen situatie en voorkeuren en laat je niet gek maken door alle lijstjes op internet of door je moeder/schoonmoeder/vriendinnen die het zo goed bedoelen als ze zeggen: heb je item X al gekocht?
Welke spullen heb je nodig voor de babykamer?
Het inrichten van de babykamer is één van de leukste dingen om te doen als je zwanger bent. Heerlijk toegeven aan je nesteldrang, eindeloos browsen op Pinterest voor inspiratie en natuurlijk: het kopen van de benodigde spulletjes zodat het je kleintje straks aan niks ontbreekt.
Voor de babykamer zijn er een aantal essentiële aankopen en een aantal zaken die erg handig zijn, maar waar je eventueel ook zonder kunt, welke dat zijn lees je hieronder!
Overigens heb ik er zelf voor gekozen om mijn zoontje en dochtertje het eerste jaar bij ons op de kamer te laten slapen. Eerst in een co-sleeper en toen ze daar te groot voor werden in een ledikant. Ik vond dit handig i.v.m. borstvoeding en daarnaast verkleint het slapen op één kamer de kans op wiegendood.
Ledikantje
Een ledikantje is een must-have item als je een baby krijgt! Dit is een veilige plek voor je baby om te slapen en, als je hem of haar hier vanaf de geboorte in laat slapen wordt dit vanzelf een plek die je baby associeert met slapen.
Voor het opmaken van het bedje heb je een aantal dingen nodig:
Waarom overal twee van? Omdat je met een baby vaak moet wassen! Zo zal je baby, vooral als hij of zij nog heel klein is, misschien wat kan spugen na een voeding. Ook spuitluiers zorgen er wel eens voor dat je het beddegoed van het ledikantje in de was moet doen.
Kortom: 2 setjes zijn erg handig maar als je een krap budget hebt kun je ervoor kiezen om alleen 2 hoeslakens aan te schaffen, die worden het vaakst vies.
Commode
Een commode is de handigste plek om je baby op te verschonen en aan of uit te kleden. Ook kun je in een commode alle kleertjes, luiers, hydrofiele doeken, etc opbergen. Kortom: een onmisbaar item op de babykamer!
Zelf gebruik ik een aantal opbergmandjes op en in de commode, zo hou ik rompertjes, broekjes en truien gemakkelijk gescheiden. Ook is het handig een apart mandje te hebben voor babyverzorgingsproducten en heb ik een mandje voor luiers.
Maar goed, ik hou er dan ook erg van om alles netjes en georganiseerd te hebben, opbergmandjes zijn absoluut een optioneel item voor je babyuitzet checklist!
Aankleedkussen
Op een aankleedkussen ligt je baby lekker zacht en dankzij de opstaande randen kan hij of zij niet zo gemakkelijk van de commode afrollen.
Let op: laat je baby NOOIT alleen op de commode liggen, ook al is je kindje nog te klein om zich om te draaien.
Het is handig om een stuk of 3 aankleedkussenhoezen te kopen. Deze worden snel vies, helemaal als je nog moet oefenen met verschonen kan er wel eens een ongelukje gebeuren (vooral als je een jongetje hebt;-).
Babyfoon
Een babyfoon met camera vind ik zelf onmisbaar, ik vind het prettig om af en toe te kunnen checken of alles nog goed gaat met mijn kleintje. Met een camera babyfoon hoef je niet steeds naar je kindje toe bij elk geluidje wat hij maakt, maar kun je eerst even op de camera kijken of er echt iets is.
Een gewone babyfoon (zonder camera) werkt natuurlijk ook prima en is stukken goedkoper.
Kledingkast
Een kledingkast op de babykamer is handig maar optioneel. Zelf vind ik het fijn om, naast de commode, nog een kast te hebben om spullen in op te ruimen. Ik bewaar hier bijvoorbeeld de luier voorraad, kleertjes die nog te groot zijn, beddengoed voor het campingbedje, etc.
Wasmand
Een wasmand is nog zo’n handig maar optioneel item op je uitzetlijst. Babykleertjes kunnen natuurlijk gewoon mee gewassen worden met de rest van de was, maar ik gooi deze in elk geval de eerste zes maanden in een aparte wasmand.
Ook gebruik ik die periode een neutraal wasmiddel om babyspullen mee te wassen. Babyhuidjes zijn erg teer en gevoelig en in wasmiddelen zoals Neutral zitten geen parfum, kleurstof en bleekmiddel.
Comfortabele stoel
Een comfortabele stoel in de babykamer is optioneel. Zelf vind ik dit erg handig, ik gebruik de stoel om in te voeden maar ook om in te zitten als ik naast het ledikantje zit (als mijn dochtertje erg onrustig is en het niet lukt om alleen in slaap te vallen).
Leuke accessoires
Het is natuurlijk superleuk om de babykamer gezellig aan te kleden, met een mooie poster, schattige knuffels, leuke kinderboekjes, etc.
Tip: dit zijn absoluut geen essentiële aankopen, maar wel leuke dingen om cadeau te vragen aan mensen die op kraamvisite komen!
Welke spullen heb je nodig voor de verzorging van je baby?
Je kunt de wereld aan babyartikelen kopen voor de verzorging van je baby, maar in the end heb je maar een paar dingen echt nodig op je uitzetlijst. Babyspullen voor de verzorging die je (op basis van mijn eigen ervaring) echt nodig hebt zijn:
Hydrofiele doeken
Hydrofiele luiers/doeken zijn onmisbaar, thuis, onderweg of als je met je baby op vakantie gaat. Je kunt ze gebruiken als schone ondergrond om je baby onderweg even op te leggen. Hydrofiele doeken zijn ook ideaal om je baby’s mondje mee schoon te maken of om te gebruiken als slab (mocht je die vergeten zijn).
Je kunt ze gebruiken als zonnescherm, als (inbaker)dekentje, als handdoek om je kindje mee af te drogen en op nog veel meer manieren. Met 2 XL doeken en 12 normale hydrofiele doeken kom je een heel eind!
Kruik met kruikenzak
Als je baby net geboren is kan hij of zij zichzelf nog niet goed warmhouden. Best logisch, je baby heeft tenslotte 9 maanden lang lekker warm in jouw buik rondgedobberd. Om goed op temperatuur te blijven heeft je baby de eerste dagen na de geboorte daarom één of twee kruiken (met kruikenzak) nodig.
Vaak heb je deze maar heel kort nodig, kijk dus of je deze kunt lenen van iemand in je omgeving. Zelf heb ik één kruik gekocht en de andere geleend. Ik vind het erg handig om een kruik te hebben, ook nu mijn kindjes deze allang niet meer nodig hebben.
Zo kun je deze bijvoorbeeld goed gebruiken als je buik of rugpijn hebt of om je eigen bed (of alsnog die van je kindje) mee voor te verwarmen op een koude winternacht.
Vitamine D en K
Als je borstvoeding geeft krijgt je kindje alle voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft via jouw melk, behalve vitamine D en K. Deze vitamines zijn in druppelvorm te koop bij elke drogist.
Krijgt je kindje kunstvoeding? Dan hoef je alleen vitamine D druppels te geven (aan melkpoeder is al vitamine K toegevoegd).
Ja, help mij bij het bepalen welke spullen ik écht nodig hebt voor mijn baby (en welke niet)!
Thermometer
Tijdens de kraamweek heb je 2 thermometers nodig: 1 voor de baby en 1 voor jezelf. Vaak zit er een thermometer in het kraampakket en hoef je er dus maar één bij te kopen.
Monddoekjes
Monddoekjes (of spuugdoekjes) zijn vooral handig als je baby nog erg klein is. Dan spugen ze vaak na een voeding een beetje melk, bijvoorbeeld tijdens het laten van een boertje. Leg een spuugdoekje over je schouder en je hoeft niet elke keer na een voeding schone kleren aan.
Baby manicuresetje
De nageltjes van je baby groeien supersnel en je moet deze regelmatig vijlen. Hiervoor is een manicuresetje erg handig. soms zit deze in het in kraampakket, zo niet, dan kun je deze online kopen of bij de drogist.
Speen + speenkoord
Kleine baby’s hebben een grote zuigbehoefte en een speen kan je kindje helpen om in slaap te vallen. Bij mijn dochtertje is dit inderdaad het geval, maar mijn zoontje wilde nooit een speen. Het advies is om pas een speen te gebruiken als de borstvoeding goed op gang is (ongeveer na een maand).
Een speenkoord is handig omdat je de speen hiermee kunt vastzetten aan het truitje van je baby, de gordel van de Maxi-Cosi, etc. Hiermee raak je de speen niet zo snel kwijt en valt deze ook niet op de grond.
Baby zonnebrand
Het huidje van je baby is heel gevoelig en het advies is om direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden tijdens de eerste maanden. Maar ook in de schaduw kan je baby verbranden, smeer hem of haar dus goed in als je naar buiten gaat! Baby zonnebrand is speciaal ontwikkeld voor het huidje van je baby en heeft een extra hoge factor (50+).
Welke spullen heb je nodig om je baby te verschonen?
Wist je dat je je baby zo’n 7300 keer zal verschonen in zijn of haar leven? Dat zijn een heleboel luiers! Behalve als je wasbare luiers hebt, die kun je steeds opnieuw gebruiken. Uiteraard wordt het aantal keer verschonen daar niet minder door;-).
- Luiers maat 0 + maat 1: als je baby net geboren is zijn newborn luiers (maat 0 of maat 1) de juiste maat. Je zult deze tijdens de eerste maanden gemiddeld zo’n 8 keer per dag verschonen en er versteld van staan hoeveel zo’n klein minimensje kan poepen;-).
- Billendoekjes: let goed op welke babydoekjes je koopt, in sommige doekjes zitten stoffen die worden afgeraden door de Consumentenbond omdat ze het tere huidje van je baby kunnen schaden.
- Bepanthen luierzalf: voor als je baby rode billetjes heeft. Ik vind Bepanthen veel fijner dan Sudocreme.
- Luieremmer: optioneel. Maar op hete dagen in de zomer helpt het wel enorm om vieze geurtjes tegen te gaan.
Baby in bad: wat heb je hiervoor nodig?
Veel baby’s vinden badderen heerlijk en worden hier erg ontspannen van. Logisch, want het herinnert ze aan hun tijd in de baarmoeder. Helaas waren zowel mijn zoontje als dochtertje waren geen fan van in bad gaan, totdat ze zo groot waren dat ze zelf rechtop in bad konden zitten (in een handig zitje).
Maar goed, de meeste baby’s vinden dit dus erg fijn (heb ik me laten vertellen door al mijn vriendinnen met kids). Hiervoor heb je nodig:
- Babybadje met standaard: een babybadje is een klein badje waarin je je baby gemakkelijk kunt wassen. Doorgaans koop je dit badje met een bijbehorende standaard, omdat je dan niet zo ver voorover hoeft te bukken als je je baby in bad doet. Je kunt in plaats van een babybadje ook een Tummy Tub kopen, dit is een soort emmer waar je baby in ‘zit’. Een Tummy Tub doet baby’s het meest aan de baarmoeder denken en veel kindjes vinden dit heerlijk.
- 3 hydrofiele washandjes: om je baby mee schoon te maken tijdens het badderen.
- Baby badolie: optioneel, je baby heeft in principe geen shampoo, badolie en andere verzorgingsproducten nodig.
- Badthermometer: optioneel, je kunt ook met je elleboog voelen of het water de juiste temperatuur heeft.
Welke spullen heb je nodig om je baby te voeden?
Of je nu borstvoeding geeft of flesvoeding, onderstaande drie babyproducten heb je sowieso nodig (nou, de flesjes heb je sowieso nodig, een voedingskussen en flessenwarmer zijn handig maar niet essentieel).
- Dr. Brown flesjes: superfijne flesjes, speciaal voor kindjes met krampjes. Hier lees je meer over deze flesjes en de voordelen hiervan.
- Voedingskussen: een voedingskussen is handig voor het geven van borstvoeding maar ook voor flesvoeding omdat je je baby hierop kunt leggen tijdens het voeden. Als je kindje wat groter is kun je het voedingskussen om hem of haar heen leggen als je baby aan het oefenen is met zelf rechtop zitten. En, last but certainly not least, een voedingskussen is erg fijn om tijdens de zwangerschap tussen je benen te doen tijdens het slapen. Hierdoor blijven je heupen recht en heb je hier minder last van (geloof me, met een voedingskussen slaap je echt veel beter. Voor zover slapen er überhaupt nog in zit de laatste maanden van je zwangerschap;-).
- Flessenwarmer: niet noodzakelijk want je kunt flesjes melk ook au bain marie opwarmen. Maar wel handig, want met een flessenwarmer zet je het flesje melk erin en hoef je er verder niet naar om te kijken (handig, want jij hebt waarschijnlijk je handen vol aan je hongerige baby). Een paar minuten later is de melk perfect op temperatuur en voeden maar!
Borstvoeding
Borstvoeding geven is prachtig, ik blijf het enorm bijzonder vinden dat je met jouw melk je kleine baby alle voedingsstoffen kunt geven die het nodig heeft om elke dag een stukje groter te groeien.
Een bijkomend voordeel van borstvoeding geven? Je hebt bijna geen extra spullen nodig want je hebt altijd genoeg voeding bij je, perfect op temperatuur! Toch kan ik uit eigen ervaring zeggen dat er een paar spullen noodzakelijk zijn als je borstvoeding geeft.
Voedingsbh’s
Een goede voedingsbh (minimaal 2) is onmisbaar bij het geven van borstvoeding. Deze speciale BH heeft een flapje wat je open kunt klikken waardoor je je baby gemakkelijk kunt laten drinken (zonder je helemaal uit te hoeven kleden).
Voedings t-shirts
Over je voedingsbh trek je een voedings t-shirt (of truitje) aan en met deze combinatie kun je je baby vrijwel overal aanleggen zonder dat je half bloot bent.
Zelf neem ik wel altijd een grote hydrofiele doek mee om over mijn kindje heen te leggen, ik vind voeden in gezelschap prima maar ben ook gesteld op mijn privacy. Afgezien daarvan wordt je kindje ook minder snel afgeleid tijdens het drinken als hij of zij afgeschermd is door een doek.
Kolfapparaat
Met het aanschaffen van een borstkolf zou ik wachten totdat je baby is geboren en de borstvoeding goed op gang is gekomen. De eerste paar weken ben je nog veel aan het oefenen met borstvoeding en is het, om speenverwarring te voorkomen, het beste om je kindje uitsluitend aan de borst te voeden.
Na een week of 4 kun je gaan oefenen met flesjes geven. Hiervoor kolf je met een borstkolf melk af die jij (of je partner vervolgens met een flesje aan je baby geeft.
Zelf vond ik dit echt een uitkomst, ik kolfde vaak voor ik ging slapen melk die mijn man dan aan ons zoontje gaf vlak voor mijn man naar bed ging. Daardoor kon ik een voeding overslaan en wat (broodnodige) extra uurtjes slaap pakken. Ons zoontje sliep tot hij 15 maanden was erg slecht en met afgekolfde melk konden we de nachten beter verdelen.
Kolven is wel even wennen, net als borstvoeding en het is nooit mijn grootste hobby geweest. Toch is een automatische dubbele borstkolf zoals de Medela Swing Maxi Flex ideaal als je weer aan het werk bent en toch borstvoeding wil blijven geven aan je kindje.
Ja, help mij bij het bepalen welke spullen ik écht nodig hebt voor mijn baby (en welke niet)!
Moedermelk bewaarzakjes
Afgekolfde melk die ik binnen een paar dagen aan mijn baby wil geven bewaar ik vaak in een flesje, maar melk die ik langer wil bewaren in de vriezer doe ik altijd in een speciale moedermelk bewaarzakje. Deze nemen niet veel plek in in de vriezer en hiermee kun je gekolfde melk zo’n 6 maanden bewaren.
(Wasbare) zoogcompressen
Als je borstvoeding geeft kan er af en toe wat melk uit je borsten lekken. Bij de een is dit meer dan bij de ander maar eigenlijk heeft elke mama wel zoogcompressen nodig tijdens de periode dat ze borstvoeding geeft. Je kunt wegwerp zoogcompressen kopen bij elke drogist maar wasbare zoogcompressen zijn zachter en milieuvriendelijker.
Tepelzalf
Door het geven van borstvoeding kan je af en toe last hebben van gevoelige of pijnlijke tepels, vooral als jij en je baby nog aan het oefenen zijn. Tepelzalf houdt je tepels zacht en soepel.
Flesvoeding
Melkpoeder bij flesvoeding
Als het geven van borstvoeding niet lukt is er speciaal ontwikkeld melkpoeder die je in plaats van moedermelk aan je baby kunt geven. Sowieso is het handig om een klein pak flesvoeding in huis te hebben voor je baby geboren is voor het geval de borstvoeding niet (direct) op gang komt.
Uitzetlijst baby kleding: wat heb je nodig?
Als je zwanger bent is er niks leukers (en verleidelijkers) dan babykleertjes kopen. Zulke schattige kleine kleertjes die jouw kleine prins of prinses straks gaat dragen, hoe kun je daar nou niet bij wegzwijmelen… No? Just me?
Als het gaat over hoeveel kleertjes je nodig hebt voor je baby lopen de antwoorden nogal uiteen, maar zelf heb ik altijd onderstaande aantallen als richtlijn aangehouden:
- 3 rompertjes maat 50
- 3 rompertjes maat 56
- 2 boxpakjes (1x maat 50 + 1x maat 56)
- 5 broekjes (2x maat 50 + 3x maat 56)
- 5 truitjes (2x maat 50 +3x maat 56)
- 3 paar sokjes
- Jasje/warm vestje
- Wollen strikmutsje
- 2 slaapzakjes
Je kindje groeit echt supersnel de eerste weken en sommige kindjes zijn zelfs als ze geboren worden al te groot voor maat 50! Koop dus niet eindeloos veel kleine kleertjes, hoe ontzettend schattig ze ook zijn…
Op pad met je baby: wat moet je meenemen?
De eerste week na de geboorte van je kindje blijf je hoogstwaarschijnlijk thuis, maar daarna wil je vast met je baby op pad! Afhankelijk van of je een wandelingetje gaat maken of ergens met de auto naartoe gaat zijn er een aantal babyitems die je nodig hebt.
Luiertas
Als je ergens naartoe gaat (anders dan een kort wandelingetje in het park of naar de supermarkt) is het essentieel om een luiertas mee te nemen. Hierin doe je o.a. een verschoonmatje, luiers, luierdoekjes, een extra setje kleertjes en een hydrofiele doek in.
Tip: vergeet als je flesvoeding geeft niet om een thermoskan met heet water, een fles koud water, een drinkflesje en melkpoeder mee te nemen!
Kinderwagen
Zelf vind ik een goede kinderwagen onmisbaar, met een fijne kinderwagen is het heerlijk om eropuit te gaan. Je baby kan lekker slapen of, als hij of zij wat ouder is, rondkijken naar alles wat er om hem heen gebeurd. Na de bevalling mag je in elk geval 6 weken niet sporten, maar wandelen kan wel.
Zelf ga ik er vrijwel dagelijks op uit mijn onze Joolz kinderwagen en ben hier (na 3 jaar intensief gebruik) nog steeds heel blij mee.
Buggy
Als je baby wat groter is kun je een buggy gaan gebruiken (meestal vanaf het moment dat je kindje zelf kan zitten). Een buggy is een stuk kleiner en lichter dan een kinderwagen, erg handig voor op vakantie, een bezoekje aan de dierentuin of een weekendje weg.
Zelf hebben we twee buggy’s, de Yoyo Babyzen en de Hamilton X1 One Prime en zijn over beide erg tevreden.
Draagzak of draagdoek
Als moeder van twee kinderen kan ik uit eigen ervaring zeggen: er is niks fijners dan het dragen van je baby in een draagzak of draagdoek! Voor jou als ouder, maar ook voor je kindje. Een draagzak biedt je baby een gevoel van veiligheid en troost.
Zelf heb ik de eerste maanden een heerlijk zachte rekbare bamboe draagdoek gebruikt en de superhandige Tula Free to Grow.
Dekentje
Een lekker zacht dekentje is onmisbaar! Je kunt deze gebruiken om je baby op te leggen, onder te leggen, het is handig voor in de kinderwagen of in de Maxi-Cosi of als extra laagje als je baby op schoot zit en er toch nog een fris windje staat buiten.
Autostoeltje
Zonder goedgekeurd autostoeltje mag je baby niet mee in de auto. Zorg er dus voor dat je deze alvast in de auto installeert een paar weken voor je uitgerekende datum. Zoals hierboven aangegeven is een autostoeltje een item wat je het beste nieuw kunt kopen.
Als je een autostoeltje tweedehands koopt weet je nooit zeker wat ermee is gebeurd. Het kan zijn dat het stoeltje een keer hard is gevallen of bij een botsing betrokken is geweest, hierdoor kan het zo zijn dat deze niet meer 100% veilig is en dat risico wat je niet wil lopen voor je baby!
FamilyFix
Een FamilyFix is optioneel maar wel superhandig en extra veilig. Een familyfix is een soort onderstel die je in je auto installeert en waar je de Maxi-Cosi met 1 klik op kunt vastzetten. Hierdoor zit deze altijd stevig vast en is de kans het kleinst dat je kindje iets overkomt mocht je (en hopelijk gebeurd dat nooit en te nimmer) bij een ongeluk betrokken raken.
Baby autospiegel
Een baby autospiegel is optioneel maar zelf vind ik dit wel heel handig. Je bevestigd deze spiegel aan de hoofdsteun van de stoel waarop het autostoeltje van je kindje staat (op de achterbank). Hierdoor kun je hem of haar goed in de gaten houden.
Campingbedje
Als je met je baby op reis wil of een weekendje bij opa en oma op bezoek is een campingbedje erg handig. Afhankelijk van of we met de auto of met het vliegtuig op vakantie gaan een campingbedje (auto) of slaaptentje (vliegtuig) mee waar onze kinderen in kunnen slapen.
Overige babyspullen die handig zijn om te kopen
- Box: een veilige plek om je baby te laten spelen of even tot rust te laten komen. Zelf gebruik ik de box bij onze tweede veel vaker dan bij onze oudste. Het is handig om haar even neer te leggen als ik iets in de keuken wil doen of naar het toilet moet zonder dat mijn zoontje, in al zijn knuffeligheid voor zijn zusje, haar per ongeluk pijn doet of probeert op te tillen.
- Boxkleed: om lekker zacht op te liggen in de box.
- Kinderstoel: uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat samen aan tafel zitten heel belangrijk is voor kinderen, Genoeg reden dus om een goede kinderstoel aan te schaffen! Wij hebben de iconische Stokke Tripp Trapp voor onze twee kids en zijn hier erg blij mee.
- Wipstoel: optioneel maar handig om je baby in te leggen zodat hij of zij om zich heen kan kijken en jij je handen even vrij hebt!
Ja, help mij bij het bepalen welke spullen ik écht nodig hebt voor mijn baby (en welke niet)!
© 2021 | Privacy Policy
Veelgestelde vragen
Het inrichten van de babykamer is een leuk moment. Zo zijn er een aantal meubels die niet mogen ontbreken, zoals een ledikantje en een commode. Daarnaast kun je een kledingkast neerzetten met babykleertjes en andere benodigdheden.
Zo’n veertien weken voor de bevalling is het goed om de babykamer klaar te maken. Zo heb je genoeg tijd om de babykamer te verven en in te richten. Bovendien moet je een geruime tijd voor de bevalling de babykamer goed ventileren. Ventileer ook direct na het verven om de verflucht uit de babykamer te halen.
Allereerst moet je de vieze luier losmaken en weghalen. Vouw de luier dubbel en gooi het weg. Pak vervolgens de billendoekjes en maak de billen van jouw baby schoon. Smeer vervolgens een babyzalf op de huid en doe een schone luier om. Kleed jouw baby’tje vervolgens aan met schone kleertjes.
(Hydrofiele) luiers, kleertjes, babyzalf, billendoekjes, ledikantje, commode, speen, babybadje, shampoo, beddengoed en een kinderwagen zijn spullen die zeker niet mogen ontbreken op de uitzetlijst.
Je moet de babykleding aanpassen aan de temperatuur. Als het koud is in de kamer, geef jouw baby dan een extra laag aan kleding dan wat jij draagt. Zo kan een pyjama, romper en een slaapzak prima zijn voor als het koud is op de babykamer. Een ideale temperatuur voor op de babykamer ligt tussen de zestien en twintig graden.